GBT behandeling

Gepubliceerd op 2 september 2024 om 13:34

Tijdens de GBT-behandeling (Guided Biofilm Therapy) van EMS (Electro Medical Systems) wordt een stapsgewijze aanpak gehanteerd om tandplak en biofilm (bacteriën) effectief te verwijderen, wat essentieel is voor een goede mondgezondheid. De behandeling richt zich op preventie en minimale invasie en bestaat uit de volgende stappen:

  1. Diagnose en Plaquekleuring: Allereerst wordt de toestand van het tandvlees en de tanden beoordeeld. Een speciale plaqueverklikker (kleurstof) wordt aangebracht om de biofilm zichtbaar te maken. Dit helpt mij om te bepalen waar zich tandplak en biofilm bevinden. Op deze manier voorkom ik dus dat ik het glazuur onnodig aanraak (over-treatment wordt dus voorkomen).

  2. Onderwijs en Motivatie: Ik leg aan de patiënt uit waar de biofilm zich bevindt en hoe deze invloed heeft op de mondgezondheid. Het doel is om de patiënt bewust te maken van het belang van mondhygiëne en hen te motiveren tot betere mondverzorging.

  3. Verwijdering van Biofilm en Tandsteen: EMS gebruikt een speciaal apparaat genaamd de Airflow Prophylaxis Master (zie afbeelding) dat gebruik maakt van een combinatie van lucht, water en een fijn poeder om de biofilm van de tanden en het tandvlees te verwijderen. Dit is een zachte maar effectieve methode om de biofilm te verwijderen zonder het tandoppervlak te beschadigen.

  4. Verwijdering van Hardnekkige Afzettingen: Voor het verwijderen van tandsteen en andere harde afzettingen wordt een zogenaamde Piezon-ultrasoon scaler gebruikt. Dit apparaat gebruikt ultrasone trillingen om tandsteen te verwijderen zonder de tanden te beschadigen.

  5. Polijsten: Na de verwijdering van de biofilm en tandsteen worden de tanden gepolijst. Dit helpt niet alleen om het tandoppervlak glad en schoon te maken, maar voorkomt ook dat nieuwe biofilm zich snel hecht aan de tanden. Een zeer prettige en belangrijke fase in de afronding van de behandeling.

  6. Controle en Nazorg: Ten slotte wordt het resultaat gecontroleerd en worden er adviezen gegeven voor verdere mondverzorging. Dit kan bestaan uit specifieke poetstechnieken of aanbevelingen voor hulpmiddelen zoals tandenstokers of interdentale borsteltjes.

GBT-behandeling is effectief in het voorkomen van tandvleesaandoeningen, gaatjes en andere tandproblemen door systematisch en grondig de biofilm en tandplak te verwijderen. Het is een zachte, patiëntvriendelijke benadering die comfort en veiligheid vooropstelt. Onderzoek heeft aangetoond dat 94% van de patiënten niet meer anders willen na een behandeling van de GBT ervaren te hebben.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.